Hoe werkt detachering?

Detachering is een term die steeds vaker opduikt in de wereld van werk. Maar wat houdt tewerkstelling precies in en hoe werkt het? In dit artikel leggen we het voor je uit.

 

Wat is detachering?

Detachering is een arbeidsvorm waarbij een werknemer tijdelijk in dienst treedt bij een ander bedrijf dan zijn of haar eigen werkgever. Dit wordt ook wel een detacheringsovereenkomst genoemd. De werknemer blijft dus in dienst bij zijn of haar eigen werkgever, maar gaat tijdelijk aan de slag bij een andere organisatie.

 

Waarom kiezen bedrijven voor detachering?

Bedrijven kiezen vaak voor tewerkstelling om verschillende redenen. Een veelvoorkomende reden is dat ze op zoek zijn naar specifieke expertise of ervaring die ze zelf niet in huis hebben. Door een werknemer via detachering(bureau) in te huren, kunnen ze toch gebruikmaken van deze kennis en ervaring.

Een ander voordeel is dat het flexibiliteit biedt. Als bedrijf hoef je geen langdurige arbeidscontracten af te sluiten en kun je makkelijker inspelen op veranderende omstandigheden.

 

Hoe werkt het dan?

Bij tewerkstelling wordt een werknemer dus tijdelijk uitgeleend aan een ander bedrijf. Dit gebeurt via een uitzendbureau of intermediair, die de administratieve en juridische zaken regelt.

De werknemer blijft in dienst bij zijn of haar eigen werkgever en behoudt dus dezelfde arbeidsvoorwaarden, zoals het salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden. Het bedrijf waar de werknemer tijdelijk aan de slag gaat, betaalt een vergoeding aan het uitzendbureau of intermediair voor de geleverde diensten.

Detachering kan op verschillende manieren worden ingezet. Zo kan een werknemer voor een bepaalde periode worden gedetacheerd, bijvoorbeeld voor de duur van een project. Maar ook kan er sprake zijn van langdurige tewerkstelling, waarbij een werknemer voor onbepaalde tijd wordt uitgeleend.

 

Voordelen van detachering voor werknemers

Ook voor werknemers kan het voordelen bieden. Zo kan het een manier zijn om ervaring op te doen bij verschillende organisaties en in verschillende sectoren. Daarnaast biedt tewerkstelling flexibiliteit en kan het een goede manier zijn om snel aan werk te komen.

 

In het kort

Detachering is een flexibele arbeidsvorm waarbij een werknemer tijdelijk in dienst treedt bij een ander bedrijf dan zijn of haar eigen werkgever. Het biedt bedrijven de mogelijkheid om specifieke kennis en ervaring in te huren en biedt werknemers flexibiliteit en de kans om ervaring op te doen bij verschillende organisaties. Het werkt via een uitzendbureau of intermediair, die de administratieve en juridische zaken regelt.

 

Meer informatie

Wil je meer informatie over detachering of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina.